I znowu o jedzeniu będzie… 😉
Tym razem zapodam Wam moją pizzę. Prosta, szybka i smaczna – czegóż można chcieć więcej?
Składniki:
1. na ciasto
– 3 szklanki mąki
– pół opakowania drożdży (świeżych, nie w proszku)
– po pół łyżeczki soli i cukru
– szklanka wody
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
2. na sos pomidorowy
– puszka pomidorów
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– bazylia, oregano
– łyżeczka cukru
– sól, pieprz
3. reszta
– około 150 g sera żółtego
– i co tam lubimy, ja zużywam kilka plastrów salami lub szynki, około pół puszki kukurydzy, trochę oliwek (oliwki idą tylko na połowę blachy, gdyż Pan Ka oraz Babcia nie lubią).
Sposób wykonania
Do miski przesiewam mąkę, kruszymy drożdże, dodaję sól, cukier, oliwę – mieszam, następnie dodaję wodę i zagniatam ciasto aż przestanie lepić się do ręki.
Odstawiam je na chwilkę i w garnczku przygotowuję sos pomidorowy, czyli wrzucam wszystkie składniki, mieszam i zostawiam na małym ogniu, żeby sobie pykało i odparowywało. Od czasu do czasu należy pomieszać łychą oczywiście. Ma tak pykać jakieś 15 minut.
W międzyczasie wysypuję blachę mąką i rozkładam ciasto – wystarczy na dużą blachę od typowego piekarnika.
Rozłożone ciasto zostawiam, żeby sobie trochę urosło i zajmuję się przygotowaniem „nadzienia”. Ja dodaję salami albo szynkę – trzeba to więc pokroić na cienkie plasterki. Dodaję też kukurydzę (tu wystarczy otworzyć puszkę i odcedzić) oraz oliwki – mają intensywny smak, więc kroję je na plasterki.
No i trzeba zetrzeć ser, chociaż ja ostatnio się lenię i kupuje już startego gotowca 😉
Ciasto smaruję sosem pomidorowym, rozkładam wędlinę, kukurydzę, oliwki, posypuję serem.
Piekarnik rozgrzewam do temp. 250 st. i piekę około 12 minut.
Gotowe!
Pizza doskonale smakuje z sosem czosnkowym, który wytwarza Pan Ka 😉