Przepis na chleb

Przepis na chleb z maszyny do pieczenia chleba.
Wychodzi super, tylko ostatnio zapomniałam dodać cukier i sól – nie popełnijcie tego błędu 😉

Ostatnio używałam mąki do pieczenia chleba z Kauflandu, o takiej, jak na zdjęciu. Z tej firmy jest kilka rodzajów: żytnia, owsiana, gryczana, … (klik) Wolę to, niż gotowe mieszanki, które mają jakieś polepszacze itp.
Piekę w maszynie do chleba, bo nie lubię babrać się w cieście, choć wierzę, że chleb upieczony w piekarniku jest smaczniejszy. Nie mówiąc oczywiście o prawdziwym piecu chlebowym, ale to całkiem inna bajka.

Ale wracając do przepisu:
– 0,5 kg mąki
– około 250 ml letniej wody
– pół kostki drożdży
– można dodać ziarna (dynię, słonecznik, czarnuszkę, kminek…), albo inne dodatki – żurawinę, śliwki, co kto lubi
– trochę oliwy (np 2 – 3 łyżki), albo na oko chlusnąć
– łyżeczka soli
– łyżeczka cukru
Wsypuję sypkie, kruszę drożdże, zalewam wodą i oliwą.
Włączam machiną na odpowiedni program i po 3 godzinach wyciągam chlebek.
Wsio.



Zapraszam do zakupu książeczki “Weronika szuka skarbów” – opowiastki dla dzieci i rodziców, inspirowanej zabawą w geocaching.

Kiedyś dodawałam jeszcze zakwas własnej roboty, ale miałam dłuższą przerwę w pieczeniu i wziął i się chyba zepsuł ;]
Chleb na samym zakwasie ponoć z maszyny nie wyjdzie za dobry. Nie wiem, nie próbowałam.